Door Harry Schipper - De Programmabegroting 2020-2023, ofwel de meerjarenbegroting van de gemeente Ermelo, vertoont begrotingstekorten.
Al langer is bekend dat de financiële positie van de gemeente Ermelo behoorlijk onder druk staat. Ook de vorige Programmabegroting vertoonde over tekorten. Als oorzaak daarvoor werd het hoge ambitieniveau van de gemeente aangevoerd, samen met nieuw beleid dat de gemeenteraad in gang gezet wilde zien. Verder had de vorige raad nog een aanzienlijk aantal wensen, zogeheten pijplijnonderwerpen, waar bij de vorige begroting nog geen prijskaartjes aan waren gehangen. Maar nu dus wel. Ook de op handen zijnde afschaffing van de precariobelasting op (veelal ondergrondse kabels en leidingen) in 2021 hakt er in. De gemeente loopt hierdoor vanaf dat jaar zo’n 1,3 miljoen aan inkomsten mis.Weliswaar laat de begroting voor volgend jaar en 2021 evenveel inkomsten als uitgaven zien en is daarmee sluitend. Maar dat geldt niet voor de jaren 2022 en 2023: het college voorziet voor beide jaren begrotingstekorten: ruim 2,9 miljoen in 2022 en bijna 2,7 miljoen in 2023.
Wethouder Wouter Vogelsang van financiën heeft samen met zijn ambtenaren daarom de hele begroting zitten door te pluizen. “Daardoor hebben we voor komend jaar en het jaar erop de begroting sluitend gekregen. Daardoor heeft de raad nu iets meer tijd gekregen om zich te braden op de kerntaken die we als gemeente willen uitvoeren, om zo de bestaande begrotingstekorten weg te werken”. De planning is dat de voorstellen die deze kerntakendiscussie oplevert, worden opgenomen in de zogeheten Kadernota, die in april volgend jaar wordt gemaakt.
Vogelsang heeft, geruggesteund door de andere collegeleden, bij het napluizen intensief ingezet op vermindering van de budgettaire tekorten én op verlaging van de bestaande taakstellingen. Met name binnen het Sociaal Domein van de gemeente. Die taakstellingen betekenen dat er binnen die post elk jaar tussen de anderhalf tot bijna twee miljoen minder mag (moet) worden uitgegeven dan tot nu toe, omdat anders de begrotingstekorten alleen maar verder oplopen.
Het Sociaal Domein vormt met een omzet van veertig miljoen euro jaarlijks de grootste post binnen de totale begroting van de gemeente, die een jaaromzet toont van ruim 77 miljoen euro.
B en W leggen de begroting nu eerst ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. De raad stelt de begroting vast in november.