Ermelo maakt zich klaar voor extreme regenbuien, hittestress en droogte

Door Harry Schipper – Net als elders in Nederland krijgt ook Ermelo te maken met langere en extremere regenbuien, hittestress en langdurige periodes van droogte. Ermelo bereidt zich daarop voor, blijkt uit de zojuist gereedgekomen concept-Visie Klimaatadaptie ‘Een klimaatbestendig Ermelo’.
 

Duurzaamheidswethouder Leo van der Velden: “Op deze manier proberen wij ervoor te zorgen dat inwoners geen natte voeten krijgen en dat het ook tijdens warme zomers goed vertoeven is in Ermelo.”

Van der Velden wil dat de gemeente Ermelo straks beter is voorbereid op extremere weersomstandigheden. En ook dat de gemeente zich inspant om de leefomgeving van de Ermelose inwoners klimaatbestendig in te richten. In de Visie Klimaatadaptie beschrijft hij de gemeentelijke aanpak voor de eerste vijf jaar, dus tot 2025.
 
De gemeente gaat dat niet alleen doen en heeft bij het opstellen van het visiedocument haar inzichten gedeeld met én hulp gekregen van inwoners, het Waterschap Vallei en Veluwe, bedrijven en de Veiligheidsregio VNOG en de GGD.
 
Drie jaar geleden ondertekende de gemeente Ermelo al het regionaal manifest ruimtelijke adaptie. Daaruit destilleerde Ermelo haar eigen doelstelling: ‘een klimaatbestendige leefomgeving waarbij we ons voorbereiden op de verandering van het klimaat op de korte (2020) en lange termijn (2050).
 
Ermelo richt zich op drie thema’s: wateroverlast, hittestress en droogte.
Wateroverlast in Ermelo is meestal het gevolg van extreme regenbuien. Straten komen blank te staan en worden zelfs voor hulpdiensten onbegaanbaar. Putdeksels  komen omhoog, zodat er ook nog eens rioolwater de straten instroomt. De gemeente wil dat tegengaan door ervoor te zorgen dat er minder regenwater het riool instroomt. Tegelijk wordt ingezet op het vasthouden van regenwater daar waar het valt om zo een buffer te creëren voor droge perioden.
 
Hoe?
Daarvoor staan in de nieuwe visie al concrete stappen: zo worden initiatieven ondersteunt van inwoners die hun regenpijpen van het riool afkoppelen of die minder - of meer waterdoorlatende - verharding op hun grond toepassen en wadi’s of infiltratiekratten toepassen. De gemeente stimuleert ook inwoners die ‘blauwe’ of ‘groene’ daken willen.
 
Op openbare wegen en terreinen gaat de gemeente ook zelf aan de slag. Hoop bovenaan staan Veldzicht Noord, De Markt 2.0 en Kerkdennen. Zodra daar infrastructurele (onderhouds)werkzaamheden plaatsvinden, worden die plekken meteen ook klimaatbestendig gemaakt.
 
Om hittestress tegen te gaan maakt de gemeente een hitteplan om inwoners bewust te maken hoe ze zich daartegen kunnen beschermen. Ook wordt samengewerkt met Operatie Steenbreek om Ermelo te ‘ontstenen’. Verder komen er meer tappunten voor drinkwater, meer open water en ‘klimaatpleinen’ met fonteinen en kleine stroken groen.
 
Ermelo wil tenslotte de gevolgen van droogte, zoals brandgevaar, verzilting en daling van de bodem tegengaan door het regenwater beter vast te houden en (naald)bomen kappen om een betere variatie aan bomen in de bossen te krijgen. En door samen met drinkwaterbedrijf Vitens campagnes op te zetten die mensen aanspoort om water te besparen. Ermelo wil ook inzetten op meer natuur in het dorp en het gebruik van alternatieve drinkwatervoorzieningen.
 
Het nieuwe concept-Visie Klimaat wordt woensdagavond 28 oktober voor het eerst door de politiek besproken.