Door Petronella van het Goor - In het eerste weekend van maart gaat familie Stijkel met vader Peter (57) en zijn drie zonen Niels (35), Bas (30) en Jos (27) de Hispania Rally rijden op de motor in Zuid-Spanje. “In de Sierra Nevada in de buurt van Granada, vijf dagen lang, negentig procent off-road”, zegt vader Stijkel, met de voorpret in zijn ogen. Het is al jaren een droom van de familie om eens samen een rally te rijden.
(vlnr. Bas, Peter, Niels en Jos)
Dat alle vier mee kunnen doen met de rally is nog niet zo makkelijk te realiseren “De meeste rally’s zijn rond de zomerperiode en dan is het bij ons op de zaak topdrukte”, zegt zoon Bas die samen met zijn vader in het familiebedrijf Stijkel Campers werkt. “Deze is in het voorseizoen, dus zijn we net de drukte voor.”Peter heeft met twaalf eerdere rally’s, waaronder negen keer de Dakar, al de nodige ervaring met wat er gaat komen. Voor Niels en Bas is het de tweede rally. Voor Jos wordt het de eerste rally.
De jongens zijn zo ongeveer op de motor opgegroeid, ze leerden het tegelijk met fietsen. “In de kinderjaren waren we elk weekend wel op pad voor een motorcrosswedstrijd, we gingen met een camper vol motoren de circuits af. Zo ontstond eigenlijk ook het familiebedrijf, Stijkel Campers”, aldus Peter. Op een gegeven moment was voor de jongens de lol van het crossen er wel af. Bas stopte op zijn 19e met wedstrijden rijden, Niels rond zijn 18e en Jos stopte op zijn 13e. “Ik ben toen rally’s gaan rijden, de jongens hebben een paar jaar niets gedaan”, zegt Peter.
Het motorrijden kwam weer in beeld toen Peter op Curaçao een kennis tegen kwam die hij kende van de motorcross van vroeger, beide gaven aan graag weer te willen rijden met de familie en werd de eerste rit in Spanje gepland “Toen nog zonder wedstrijdverband, maar achter een gids aan.” De eerste keer zonder gids, met een roadbook voor op de motor, smaakte naar meer.
De rally die ze gaan rijden, is best een spannende, bijna volledig off-road, over smalle mountainbike-paadjes, over rotsachtig terrein, door de bergen en zelfs deels door woestijnachtig gebied. Of het gevaarlijk is? “Nou, niet geheel ongevaarlijk. Op je roadbook zie je waar je naar toe moet rijden, maar je ziet geen kilometers route, je ziet kleine stukjes. En als je op je roadbook kijkt, mis je zo een diepe kuil of een flinke rots. Je moet wel opletten. Geen topsnelheid rijden, maar wel tempo rijden”, aldus Niels. “Schaken is veiliger”, vult Bas aan. “Eigenlijk is het gekkenwerk, maar het geeft wel een kick als je het haalt.”
De mannen rijden niet samen op. “Het is een individuele wedstrijd. Je start apart van elkaar en ziet elkaar ’s avonds weer op bivak”, aldus Bas. Het gaat de heren niet om het winnen, puur om het avontuur. “Het gaat om het rijden, de uitdaging, het op jezelf aangewezen zijn. Je krachten uitsmeren, jezelf kennen. Dat is het ultieme”, aldus Peter.
Zondag over een week vertrekken de heren, op 1 maart. Maandag 2 maart is de keuring van de motoren, de rally duurt van dinsdag tot en met zaterdag. Zondag vliegen ze weer terug. Het thuisfront gunt het de mannen. Niels is de enige die naast vrouw ook nog kinderen heeft. “We hebben samen drie kinderen, dus zo’n week is voor mijn vrouw wel passen en meten. Gelukkig is de gunning naar mij toe groter dan de moeite die het kost de boel rond te krijgen. Mijn moeder springt bij waar ze kan. Maar ik moet het niet drie keer per jaar gaan doen”, zegt Niels lachend.
Benieuwd hoe de mannen het doen? Ze proberen zoveel mogelijk verslag te doen van het avontuur op www.rallyteamstijkel.nl. Ook via hun Facebookpagina, Rally Team Stijkel, houden ze het thuisfront op de hoogte.