Het eerste aardgasvrije huis in de Wijk van de Toekomst staat in de Spechtstraat. Eigenaren Peter en Nathanja Adam en hun twee zonen kwamen er in 2008 wonen. Nu is hun woning volledig aardgasvrij en daarom ontvingen zij van Rianne Klein Hulse, projectleider van de Wijk van de Toekomst een bloemetje namens de gemeente Ermelo.
De familie Adam is in 2016 verder gegaan met het verduurzamen van de woning. Het dak heeft Peter zelf geïsoleerd. Ook de vloer heeft hij zelf gedaan door platen van 12 cm piepschuim in de kruipruimte aan te brengen. Daar doen ze binnenkort nog een laag van 6 cm bij. “Als je dit soort klussen zelf kan doen heb je alleen materiaalkosten, dat scheelt ”, volgens Peter.“Er was al veel aan isolatiemaatregelen gedaan”, vertelt Peter Adam. “Het huis had al kunststof raamkozijnen en overal HR++ glas. Ook de gevel was al goed geïsoleerd.”
Het comfort in huis is aanzienlijk verbeterd
Daarna lieten ze de vloerverwarming aanleggen. “De CV hoefde voor de vloerverwarming veel minder hard te werken. De temperatuur stelde we van 70 naar 45 oC in. Voldoende voor een behaaglijke warmte in de woonkamer. In de badkamer komt binnenkort een infrarood spiegel. Het comfort in huis is aanzienlijk verbeterd. In de winter koelt het huis minder snel af en in de zomer komt de warmte minder binnen.”
De elektriciteitsrekening staat op 0
Sinds begin september vervangt een elektrische luchtwarmtepomp en een boilervat van 190 liter water de oude CV ketel. “De buitenunit hoor je bijna niet en de binnenunit is helemaal stil”, weet Nathanja. “De warmtepomp en het boilervat draaien op elektriciteit. Ook koken gaat elektrisch. De 18 zonnepanelen op het dak leveren genoeg energie om de woning te verwarmen, te kunnen douchen en te koken. De elektriciteitsrekening staat op 0.”
Subsidieregeling Wijk van de Toekomst
Voor het verduurzamen van hun woning maakte het gezin onder andere gebruik van de ‘Subsidieregeling Wijk van de Toekomst’. Alle particuliere eigenaren van een woning in de wijk hebben een subsidiebudget van maximaal € 12.000,00. Met dit subsidiebudget kunnen zij isolatie-en installatiemaatregelen (laten) nemen.
Wat is de Wijk van de Toekomst?
Het programma Wijk van de Toekomst van de provincie Gelderland steunt gemeenten met de overgang naar nieuwe, duurzame warmtevoorzieningen. De gemeente Ermelo heeft zo’n Wijk van de Toekomst in Ermelo West. Hier bekijken we samen met bewoners en betrokken partijen hoe we stap voor stap van het aardgas af kunnen. In 2018 startte het gezamenlijke traject. In juli 2019 heeft de provincie subsidie aan de Wijk van de Toekomst gegeven om de woningen en gebouwen aardgasvrij te maken. Kijk voor meer informatie over de Wijk van de Toekomst en de subsidieregeling op www.ermelo.nl/wijkvandetoekomst.