DVS'33 Ermelo speelt dinsdagavond 18 januari achtste finale tegen Vitesse

Het bereiken van de achtste finales in het KNVB Bekertoernooi is een uniek moment in de clubgeschiedenis van de geelzwarten. Het uitschakelen van FC Eindhoven was al een unicum en de zege op Hoofdklasser Achilles in een mistig Veen zorgde voor een historisch vervolg.

De loting bracht de Ermeloërs naar Vitesse, de huidige nummer vier in de Eredivisie

De Arnhemmers hadden als deelnemer aan het Europese voetbal slechts een ronde nodig om de achtste finale te bereiken. Dat Vitesse een convenant heeft met de Ermelose Derdedivisionist, maakt de ontmoeting natuurlijk nog interessanter. Voor DVS-trainer Peter Wesselink wordt het een weerzien met zijn oude club. Na drie jaar bij Go Ahead Eagles kwam hij vanaf 1990 twee jaargangen uit voor Vitesse, waarin hij tot drie wedstrijden in de hoofdmacht kwam. Vervolgens koos hij voor zijn maatschappelijke carrière.

De wedstrijd tussen Vitesse en DVS in het GelreDome wordt dinsdagavond 18 januari gespeeld om 20:00 uur en zal live worden uitgezonden door ESPN. Helaas is de wedstrijd niet voor het publiek toegankelijk. Het bekerduel zal geleid worden door scheidsrechter C. Ruperti uit Capelle a/d IJssel.

Aanval op derde plek
Als huidige nummer vier in de Eredivisie deed Vitesse zaterdag 15 januari een aanval op de derde plaats. De Arnhemmers begonnen het duel in “De Kuip” met een achterstand van zes punten op Feyenoord. De geelzwarten vertrouwden daarin op hun verdedigende kwaliteiten en gaven nagenoeg niets weg. Met een spits als Loïs Openda komt er dan altijd wel een kans. Die kwam er ook, toen doelman Bijlow zijn doel uitkwam, de aanvaller de Feyenoord-verdediging op snelheid aftroefde en de 0-1 simpel kon binnenschuiven. Verder dan een afgekeurd doelpunt kwamen de Rotterdammers niet meer, zodat Vitesse de nummer drie uit de Eredivisie voor de tweede keer dit seizoen klopte. Met een achterstand van drie punten heeft Vitesse de jacht op de derde plaats ingezet.

Daarmee is de matige competitiestart met een nipte overwinning bij PEC Zwolle (0-1) en de nederlagen tegen Willem II (0-3) en Ajax (5-0) vergeten. Er werden nog wel punten verspeeld tegen FC Twente (1-4), Fortuna Sittard (1-1), Go Ahead Eagles (1-2), PSV (2-0), AZ (0-0) en Sparta (2-2), maar de ontmoetingen met RKC (1-2), FC Groningen (0-1), Feyenoord (2-1), NEC (0-1), sc Heerenveen (1-2), FC Utrecht (2-1), Cambuur (1-6) leverden overwinningen op. Het kalenderjaar 2021 werd thuis afgesloten met een nipte 1-0 zege op PEC Zwolle en 2022 werd dus goed ingezet met de 0-1 winst in Rotterdam. De Arnhemmers bezitten nu 36 punten uit 19 wedstrijden.

Loïs Openda was in een lege Kuip de matchwinnaar voor Vitesse tegen Feyenoord. 
Ook DVS was op jacht naar de derde plaats, maar dan in de Derde divisie, toen het op 11 december mocht inhalen bij bvv Barendrecht. Dat kon, doordat de Ermeloërs door de deelname in het hoofdtoernooi van de KNVB Beker de topsportstatus had verkregen. Datzelfde gold ook voor de Zuid-Hollanders, die de bekerwedstrijd in de Johan Cruyff Arena tegen Ajax nog voor de boeg hadden. Na een 0-1 voorsprong moest DVS in Barendrecht nog wel een 2-1 achterstand wegwerken. Het werd uiteindelijk een 2-2 eindstand. Daarmee klommen de geelzwarten van de zevende naar de zesde plaats met een gelijk puntenaantal van 21 als Harkemase Boys, dat een beter doelsaldo heeft. De gehele top-6 uit de Derde divisie Zaterdag heeft na 13 gespeelde duels nog een wedstrijd in te halen. Dat inhaalduel leidt de Ermeloërs naar hsv Hoek en bij winst gloort de eerste periodetitel. Daarin staat FC Lisse nog wel bovenaan, maar bij Ermelose winst in Zeeuws-Vlaanderen gaat DVS de club uit De Bollenstreek voorbij. Er zijn echter nog drie kapers op de kust, die nu nog net een minder doelsaldo hebben dan de geelzwarten. Genoeg om voor te strijden dus, maar vooralsnog de achtste finale van de KNVB Beker in Arnhem.
 
Kwalificatie

Vitesse kwam in het huidige bekertoernooi nog maar eenmaal in actie. Dat gebeurde op 15 december thuis tegen Sparta Rotterdam. Dat ging tegen de degradatiekandidaat uit de Maasstad allerminst makkelijk, maar met twee fraaie doelpunten van Nicolai Baden Frederiksen werd de achtste finale bereikt. Het werd 2-1 in Arnhem.

DVV 33 tegen FC Eindhoven
Een feestend DVS na de 2-1 overwinning tegen FC Eindhoven in de eerste ronde van de KNVB Beker. Foto: Theo Aalten.

DVS mocht voor deze editie van de KNVB Beker de eerste voorronde overslaan, aangezien het zich de jaargang daarvoor door de 0-1 winst in een cupduel geplaatst had voor het hoofdtoernooi, waar Willem II in Ermelo verwacht werd. Corona gooide echter roet in het eten. In de tweede voorronde waren de geelzwarten gastheer voor Tweededivisionist Noordwijk. Ook dit werd een echte bekerwedstrijd met een spannend scoreverloop. Na de 2-2, die ook in de verlenging bleef staan, brachten strafschoppen de equipe van Peter Wesselink naar het hoofdtoernooi. Daar ontving DVS eerstedivisionist FC Eindhoven. Benjamin Roemeon trof de club uit de Lichtstad tweemaal in het hart; een sterk verdedigend team, waarin niemand verzaakte, bleef tot in de extra tijd met een excellerende Daan Huiskamp overeind en incasseerde slecht één tegentreffer.

Daarmee werd al geschiedenis geschreven, want nog nooit eerder wonnen de geelzwarten van een BVO (10-1 en 3-0 in de poulefase tegen respectievelijk FC Groningen en sc Heracles, 0-3 tegen Go Ahead Eagles, 1-4 tegen PEC Zwolle en 0-6 tegen Roda JC). Door die 2-1 zege op FC Eindhoven verwierven de Ermeloërs de topsportstatus en mochten zij ondanks de beperkingen vanwege corona in het amateurvoetbal doortrainen en spelen. De DVS-trainer trok zelf Achilles Veen als tegenstander in de tweede ronde uit de koker, waarna de inmiddels vertrokken coach van Spakenburg, Eric Meijers, de geelzwarten daaraan koppelden. Ook nu scoorde DVS op belangrijke momenten via Nicky van Hilten en Ali Akla. De Hoofdklasser verweerde zich prima, had ook zicht op een score, maar ook nu werkte de Ermelose verdediging met sluitstuk Daan Huiskamp niet mee. Met deze zege werd opnieuw clubhistorie geschreven.  In de loting voor de achtste finale werd het ‘Armelose’ geelzwart gekoppeld aan het ‘Ernhemse’ geelswert.

Voor DVS wordt het bekerduel tegen Vitesse een absoluut hoogtepunt in de clubgeschiedenis; voor de Arnhemmers is het wellicht een makkelijk te nemen horde tussen de topper tegen Feyenoord, de volgende competitiewedstrijd tegen FC Groningen en in februari de tussenronde in de Conference League tegen Rapid Wien in. De geelswerten overwinterden ondermeer door een thuiszege op Tottenham Hotspur. De Spurs speelden de laatste wedstrijd tegen Stade Rennais niet meer vanwege coronagevallen. Nadat de knoop werd doorgehakt door de UEFA, werd dat duel van de rol gehaald en konden de Londenaren Vitesse niet meer achterhalen.
 
Aanloop naar achtste finale
Voor Vitesse lagen er sowieso geen belemmeringen in de aanloop naar de achtste finale. De club vertrok voor een trainingskamp warmde zich onder de Portugese zon op voor de tweede seizoenshelft met daarin natuurlijk ook de bekerwedstrijd tegen de Ermeloërs. Om een uitbraak van corona te voorkomen vlogen de Arnhemmers eerder dan gepland terug naar Nederland. De winterstop werd tevens gebruikt om de grasmat te vervangen, zodat DVS samen met de gastheren de eerste officiële bespeler van die nieuwe grasmat zullen zijn. Met de 0-1 zege op Feyenoord had Vitesse natuurlijk een uitstekende opstap naar het bekerduel tegen de Ermelose Derdedivisionist.
 
DVS had zelf graag wat meer oefenwedstrijden gespeeld in aanloop naar de bekerwedstrijd in Arnhem. Drie BVO’s hadden de weg naar het GelreDome voor de Ermeloërs moeten plaveien. De wedstrijd tegen Go Ahead Eagles stond al op losse schroeven en ook PEC Zwolle zegde af. Het bleef dus bij een oefenwedstrijd in het Kras Stadion tegen de beloften van FC Volendam. DVS begon sterk aan die wedstrijd en leidde al binnen een kwartier met 0-2 door twee treffers van Adriaan Kruisheer. Natuurlijk zorgde dat voor wat euforie in die wedstrijd, waarna de zeer gretige geelzwarten meer risico gingen nemen. Dat zorgde voor veel fouten, waardoor de Wijdbroeken nog voor de rust drie keer scoorden.

Die 3-2 ruststand kreeg al vroeg in de tweede helft een vervolg en na de 5-2 lag een oorwassing in het verschiet. Na de 5-3 door Maarten van Dijk leek de aansluiting logischer dan een 6-3, maar binnen een minuut scoorden de oranjehemden nog eens tweemaal, zodat er toch nog een ruime 7-3 nederlaag op het scorebord kwam tegen de Tweededivisionist. DVS zal in Arnhem dezelfde gretigheid nodig hebben om überhaupt maar aan een stunt te denken, maar zal ondanks het gebrek aan verder wedstrijdritme realistischer aan de aftrap in het GelreDome gaan staan.
 
Peter Wesselink gaf voor DVS-TV aan, dat het er qua conditie na de feestdagen goed voorstond. De 7-3 nederlaag tegen Jong FC Volendam was daar dan ook niet aan te wijten: “Ik vond dat we wel veel risico namen in de eerste opbouw, als je ziet hoe we die doelpunten tegen kregen. Dat gebeurt ons in de competitie niet. Daar hebben we ook een streep onder gezet. Die wedstrijd tegen Vitesse wordt heel bijzonder voor ons. We weten allemaal, dat het heel moeilijk gaat worden, maar we denken dat er altijd een kans is. Misschien naïef of dromerig, maar dat denken we echt. Je moet zorgen lang in de wedstrijd te blijven, zo lang mogelijk die 0-0 vast te houden, zodat zij zich wat zorgen gaan maken en misschien wat opportunistischer gaan spelen. En wij hebben voorin wel kwaliteit om vanuit de counter wat te doen. De realiteit gaat zijn, dat we teruggedrongen zullen worden. Natuurlijk is het doodzonde, dat je zonder publiek moet spelen tegen een BVO; het zou een geweldig feest voor de hele club moeten zijn en door corona is dat toch allemaal wat minder. Niet voor de spelers, want die leven er enorm naartoe” 

Selectie
DVS zal op volle oorlogssterkte kunnen afreizen naar ‘Ernhem’. Met welke spelers Vitesse zal voor de dag zal komen, zal nog de vraag zijn. Een trainer van een BVO laat in bekerwedstrijden vaak spelers, die minder speeltijd hebben, opdraven of talenten uit het beloftenteam aan het werk willen zien. Voor trainer Thomas Letch moet ook nog maar afwachten, welke mutaties hij nog krijgt in het transfer window tijdens de winterstop. Het gerucht is, dat Danilho Doeki naar FC Rangers verkast en Feyenoord trekt aan Riechedly Bazoer. Er is al afscheid genomen van enfant terrible Oussama Tannane.

Tien spelers vertrokken vorig seizoen uit de GelreDome, waaronder ook Ernico Erick Duenas Hernandez. Hij werd verhuurd aan FC Eindhoven en kwam als invaller nog in actie tijdens het bekerduel met die club tegen DVS. Hij is per 1 januari weer teruggehaald. Adrian Grbic is de jongste aanwinst (11 januari) voor de spitspositie.

Jong Vitesse speelde in 2017-2018 in de Tweede Divisie, maar degradeerde daaruit en omdat beloftenteams daarna geweerd werden uit de Derde Divisie, verloor de club een mooi podium om spelers op te leiden. Wellicht krijgt een aantal spelers een kans in de bekerwedstrijd tegen DVS.

Uit de huidige selectie van DVS bracht een vijftal spelers een deel van de jeugd door bij Vitesse, al dan niet in de gecombineerde jeugdopleiding met AGOVV. Dat zijn Daan Huiskamp (’01-’05), Tarek Evre (’13-’16), Finn Kluiver (’15-’17), Hayri Pinarci (’10-’13) en Benjamin Roemeon (’10-’12).
 
Partner

De loting van DVS aan de Arnhemse Eredivisionist was ook bijzonder vanwege het convenant tussen beide clubs. De Ermelose club, die tweemaal de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding bij de amateurs won, is een van de twaalf amateurverenigingen, die een samenwerkingsverband met Vitesse is (naast bv DOVO, DTS Ede, WSV en RODA’46). Vitesse werkt bovendien samen met het Engelse Chelsea, Wuhan Football Association uit China en FC Vasas uit Boedapest. Dat convenant betekent, dat de amateurclubs gebruik kunnen maken van de deskundigheid van Vitesse met betrekking tot de ontwikkeling van jeugdvoetballers.
 
Eén van de oud-spelers van DVS schopte het tot een eenmalig optreden in de hoofdmacht van Vitesse en wel in de wedstrijd tegen Ajax. Na zijn terugkeer bij DVS zette hij met succes samen met Okan Soykan de lijnen uit en promoveerde naar de Topklasse; Richard Terpstra. Hij reed mee met DVS-TV. Bekijk die rit hier. 
 
Vitesse; eeuwig kampioen van Gelderland

Met de oprichting in 1887 was Vitesse de eerste voetbalvereniging in Arnhem, hoewel de focus toen nog gericht was op cricket. Dat was toch wel een elitaire sport, dus de wortels van de club lagen in het meer dan gegoede deel van de Arnhemse bevolking. De jongelingen gaven hun club bewust een Franstalige naam; Vitesse. De geboorte van de club was echter nog wat prematuur, want vanwege terreinproblematiek kwam er in 1981 alweer een einde aan. Scholieren van het gymnasium en de HBS richtten ‘Vitas’ op 14 mei 1892 opnieuw op en die dag staat ook te boek als de officiële oprichtingsdatum. In de eerste twee jaar werden alleen maar vriendschappelijk gespeeld, maar in 1894 speelde men voor het eerst competitie. Die liet zich heel goed vergelijken met de competities, die de twee voorlopers van DVS (Ajax en EFC) speelden met slechts vijf deelnemende clubs in de UPVB en van de Ermeloërs na de oprichting in de CNVB. 

Twee keer kroonde Vitesse zich tot kampioen van Gelderland. Daarna kwam de club uit in de NVB en werden in 1897, 1898, 1903, 1913, 1914 en 1915 kampioen in de 1e klasse, maar slaagde er niet in om het landskampioenschap tegen de andere afdelingskampioenen naar Arnhem te halen. De eerste wereldoorlog bemoeilijkte het organiseren van een competitie en van 1922 tot 1954 speelde Vitesse met wisselend succes. Dat was nog steeds als amateurvereniging. Was in de beginjaren het Nijmeegse Quick (eveneens een elitaire vereniging) een grote rivaal, later zou de arbeidersclub NEC uitgroeien tot de aartsrivaal.

De gewonnen interland in 1954 van de in het buitenland voetballende Nederlandse prof op Frankrijk als benefiet vanwege de watersnoodramp zorgde voor de invoering van het betaald voetbal in Nederland. De 1e klasse en Hoofdklasse waren in de eerste twee jaren van het profvoetbal het hoogste niveau en Vitesse was daarbij. Met de invoering van de Ere- en Eerste Divisie in ’56 kwam Vitesse in de laatste uit. Dat was tot ’89 ook voornamelijk het niveau, waarop de club vertegenwoordigd was. Van ’62 tot ’66 zelfs vier jaargangen in de tweede divisie en vier seizoenen in totaal in de Eredivisie (’71-’72 en ’77-’80). Daarna kwam de grote bloei onder Karel Aalbers, die de ambities uitte om Vitesse Europa in te begeleiden. In 1984 vond er een splitsing plaats tissen de profs en de amateurs van Vitesse.

De laatste gingen verder als Vitesse 1892. Bij die ambities hoorde ook de bouw van een nieuw stadion in plaats van nieuw Monnikenhuize. Dat GelreDome werd in 1998 gerealiseerd; een overdekt stadion met 25.000 zitplaatsen. Twee jaar later werd Aalbers vanwege vermeende fraude afgezet en kwamen er nog diverse lijken uit de kast, maar de club richtte zich na een moeilijke periode weer op. Vitesse kwam in 2010 Russische handen, waarbij de landstitel in het vooruitzicht werd gesteld. Het enige tastbare succes is echter het winnen van de KNVB Beker in 2017 door de 2-0 zege op AZ, nadat de club drie keer eerder in de finale had gestaan. Ook in 2021 zouden de geelswerten in de finale staan, maar gingen daarin met 1-2 ten onder tegen Ajax. Over de gehele bandbreedte zou Vitesse de beste Gelderse club in het betaald voetbal blijven en is daarmee ‘eeuwig kampioen van Gelderland’.
 
Europees voetbal.
In de UEFA Cup was Vitesse vanaf ’92 met grote regelmatig vertegenwoordigd en speelde daarin onder andere tegen Real Madrid (’92-’93), Internazionale (’00-’01) en Liverpool (’02-’03). In de Europa League kwam ondermeer een club als Lazio Roma (’17-’18).

Dit seizoen schakelde Vitesse het Ierse FC Dundalk en rsc Anderlecht uit in de voorronde van de nieuwe Europa Conference League en nam door twee zeges op NS Mura en de 1-0 thuiszege op Tottenham Hotspur ondanks het verlies van vijf punten aan Stade Rennais een voorsprong op de Spurs, dat het duel tegen de lijstaanvoerder uit Rennes niet speelde vanwege corona. Bij winst in die nog te spelen wedstrijd hadden de Londenaren Vitesse nog kunnen passeren op doelsaldo, maar de UEFA legde de schuld bij de Britten en lieten die wedstrijd niet meer spelen. Overwintering dus voor Vitesse, dat nu in februari mag aantreden tegen Rapid Wien, een oude grootmacht in het Europese voetbal. Voor de Arnhemmers natuurlijk een mooi affiche, terwijl er in de Eredivisie nog een mogelijkheid op de derde plaats gloort. Maar eerst de bekerwedstrijd tegen DVS’33 Ermelo. En dat is nog altijd de kortste weg naar Europa. De statistieken spreken niet in het nadeel van de Ermeloërs. Zij hebben nog nooit in het GelreDome verloren.

Bron DVS'33 - foto Theo Aalten