DVS’33 Ermelo en Harkemase Boys in Ermelo in evenwicht (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo ontving in speelronde 10 als nummer 4 de evenknie uit Harkema. De plaatselijke boys hadden net als de geelzwarten 19 punten; alleen het doelsaldo was in het voordeel van de Friezen.

Na 90 minuten was het 1-1 en bleef de onderlinge status quo gehandhaafd. Beide clubs zakten wel een plaats op de ranglijst, doordat Sparta Nijkerk won en weer over de twee ploegen heen klom

Harkemase Boys bezet nu met 20 uit 10 (25-14) de vierde plaats, direct gevolgd door de Ermeloërs met hetzelfde puntenaantal en het doelsaldo van 18-14.

Trainer Joram Hendriks stuurde de zelfde elf spelers voor de basis de wei in als een week eerder tegen Excelsior’31. Hij kon nog niet beschikken over Stef Nijland, die na zijn rode kaart bij Sportlust’46 zeven wedstrijden schorsing aan zijn broek kreeg en na zijn hoger beroep zelfs nog een wedstrijd meer.

Harekieten nemen kort voor rust een voorsprong

Het was van meet af aan wel duidelijk, dat er twee ploegen tegenover elkaar stonden, die goed aan elkaar gewaagd waren. DVS had wellicht wel wat meer balbezit, maar de organisatie bij de Friezen was dusdanig goed, dat er weinig kansen gecreëerd werden. In de eerste tien minuten roken beide clubs eenmaal aan een kans. In de 8e minuut dook Ian van Otterlo uit een pass van Nicky van Hilten op voor de Friese sluitpost Fariz Mesud. Hij debuteerde in de hoofdmacht van Harkemase Boys in een officiële wedstrijd. De middenvelder kreeg de bal na zijn aanname niet voorbij de goalie. Er was weliswaar contact, maar geen sprake van een overtreding. Als een minuut later de poging tot afronding door Joris Adams een zelfde kwaliteit had gehad als de pass met de buitenkant van de schoen door Thomas Prinsen, had dat misschien een voorsprong betekend, maar de inzet was te slap.

Vervolgens duurde het tien minuten, voordat de eerstvolgende kans zich voordeed na een diagonale pass vanaf links door Kian Visser op Stefan Deuling. De aanvaller schoot voorlangs. De beste kans tot dan toe was echter voor DVS, toen Tim van de Berg over de as de bal achter de Friese verdediging legde. Daar kwam Mike Ahrens vrij voor het doel en de keeper leek verslagen op de boogbal. De atletische Fariz Mesud tikte de bal echter nog uit de kruising. Dichterbij een voorsprong kwam DVS voor rust niet meer. Mike Ahrens bediende nog wel Benjamin Roemeon, maar heel kort op de keeper kon hij deze ook niet passeren. In de 41 minuut legde Sem de Wit weer aan voor een schot, waarmee hij een week eerder zijn ploeg in Rijssen nog langszij had gebracht. Dit schot ging nog over. Uit de spelhervatting hierop kwamen de Harekieten wel op voorsprong. Na een goede balbehandeling van Stefan Deuling werd de voorzet gegeven op Thomas Prinsen. Nicky van Hilten voorkwam, dat de instormende middenvelder de bal lan inschieten ten koste van een inworp. DVS kreeg deze niet goed weggewerkt, waarna Thomas Prinsen de bal op kniehoogte direct op de pantoffel nam en keurig gedrukt raak schoot, 0-1. Dat was ook het laatste wapenfeit voor de rust. De inworp op zich had nog wel wat voeten in de aarde, want aanvoerder Mart Dijkstra zou met een voet in het veld gestaan hebben. Kennelijk letten arbiter en assistenten er niet meer voldoende op; evenmin of bij de inworp een hand achter de bal gaat. Na het fluitsignaal voor de rust ontstond er nog wat commotie, waarbij Ian van Otterlo en Kian Visser op de bon gingen.

DVS na rust terecht langszij
Twee ongewijzigde ploegen betraden het kunstgras voor het tweede bedrijf en DVS ging nu weer net als een week eerder op jacht naar een goed resultaat. Na een langdurige aanval kwam Ian van Otterlo in de 53e minuut op aangeven van Mike Ahrens in een goede schietpositie. Zijn schot ging echter over. In de 57e minuut schoot Rick Dekker na afleggen door Nicky van Hilten net naast de kruising. Voor het laatste kwart van de wedstrijd bracht Joram Hendriks Yannick bouw en Oussama Siali in voor Zico Soree en Ian van Otterlo. De multifunctionele Mike Ahrens ging zodoende weer op het middenvelder spelen. Het inzakken door Harkemase Boys was in die fase van de wedstrijd allang geen vrijwillige keuze meer. Zelfs de aanvallend ingestelde Stefan Deuling liet zich al regelmatig terugzakken om zijn verdediging te ondersteunen. Na de wissels werden de geelzwarten meteen dreigender. Allereerst schoot Mike Ahrens een vrije trap net over het Friese doel.

In de 71e minuut stuurde Roland Baas Mike Ahrens weg, die voorlegde op Yannick Bouw. Jesse Vermaning voorkwam, dat de spits ook daadwerkelijk kon uithalen. Uit de hoekschop, die hierop volgde, kopte Oussama Siali over. Twee minuten later probeerde de invaller de bal met veel gevoel achter de verdediging op het hoofd van een ploeggenoot te leggen of wellicht in de linker kruising te deponeren. De poging eindigde halverwege. In de 74e minuut legde Yannick Bouw met de borst uit en goede diagonale pass van Tim van de Berg klaar voor Nicky van Hilten. Uit de draai schoot hij naast. Harkemase Boys-trainer Marcel Post greep in en wisselde zijn nummer 10 Thomas Prinsen voor Gerald Postma. De mogelijkheden voor DVS bleven zich ook nu aandienen. Na een combinatie op links legde Benjamin Roemeon het leer voor op Oussama Siali, wiens schot in goede positie nog wat te zwak was. Een minuut later was het wel raak. Ogenschijnlijk achteloos legde Mike Ahrens na een langlopende aanval, die hij door zijn verdedigende actie in leven hield, het balletje breed op Siali en nu trof de oud-AFC’er met een gericht schot laag in de rechterhoek wel doel, 1-1. Die gelijkmaker zat er ook wel aan te komen. Daarna was DVS de ploeg, die het meest aanzette voor de volle buit. Bij de slimme vrije trap van Maarten van Dijk lieten de Harekieten zich wat in de luren leggen, waardoor Mike Ahrens, weliswaar met zijn verkeerde been, voor kon zetten. Daaruit kopte Tim van de Berg voorlangs.

Gezien het slotoffensief mocht de thuisclub hert meest een overwinning claimen, maar Harkemase Boys counterde in de 87e minuut nog naar een kans. Joris Adams legde af op Kian Visser, die een geplaatst schot in gedachten had. De spits, met elf doelpunten topscorer van de Derde Divisie A, zag doelman Jan van Willige echter op de juiste plaats staan. De geelzwarten zetten nog net binnen de reguliere speeltijd nogmaals aan. De voorzet van Oussama Siali vanaf rechts op Benjamin Roemeon was op maar, maar de meeverdedigende Joris Adams zorgde ervoor, dat de rappe aanvaller niet van dichtbij kon uithalen. De laatste mogelijkheid voor de bezoekers viel in de 2e minuut van de extra tijd. Sem de Wit had een corner nog wel weg gekopt, maar in het vervolg kon Demo Koida opnieuw voorgeven. Uit die assist kwam Joris Adams net teveel onder de bal en kopte over. De laatste poging van DVS werd weg gevlagd vanwege buitenspel, zodat beide clubs zich tevreden moesten stellen met een 1-1 gelijkspel. Voor de gasten misschien teleurstellend, omdat een voorsprong niet over de streep getrokken kon worden, en voor DVS, omdat het in de tweede helft het meeste initiatief toonde om te winnen.

“Wij toonden meer wil om te winnen”
“We hebben getoond, dat we de wedstrijd wilden winnen”, begon DVS-trainer Joram Hendriks voor de microfoon van Maarten Swijnenberg van DVS-TV. “Ik vind, dat wij dat meer hebben gedaan dan Harkemase Boys. Vanuit onze opvatting speelden we veel meer naar voren, hebben veel aangevallen. Dat heeft ook te maken met de kracht van Harkema; wat verder naar achter spelen. Dan is het heel moeilijk om je daar doorheen te spelen. We hebben niet heel veel grote kansen gehad. Wij maakten een velddoelpunten en zij scoorden uit een inworp. Hij gooide al een keer met een hand, maar bij dat doelpunt stond hij echt met een voet over de lijn. Daar wordt dan niet naar gekeken. Wij reageerden wat te laat op dat die ene jongen bukt en hij schiet m dan geweldig binnen. Die dingen gebeuren helaas. Na rust hebben wij alleen maar aangevallen. We hebben bijna helemaal op hun helft gespeeld.

Na die 1-1 gingen wij nog meer gas geven en kregen we een paar hachelijke situaties in hun strafschopgebied. Nicky kan twee keer inschieten, maar raakt ‘m niet goed. J hoopt eigenlijk op zo’n schot, zoals Harkema die wel binnen schoot. Dat gebeurde niet. Ik ben wel tevreden over wat we hebben laten zien. Het baltempo was niet altijd even hoog, waardoor Harkema het qua organisatie dicht kon lopen. We hebben als team wel gestreden tegen een sterke tegenstander, die op een zelfde positie stonden als wij op de ranglijst. We hebben ze echt onder druk gezet. Tegen zo’n tegenstander gaat het om details. Natuurlijk baal ik, dat we hier twee punten laten liggen, maar ik kan alleen maar trots zijn. Geen van beide ploegen heeft veel grote kansen gehad. Dat is toch wel belangrijk; je kan wel heel leuk voetballen, maar je moet kansen krijgen. We hebben gestreden en daarvoor verdient de ploeg complimenten.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Jan van Willige, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Tim van de Berg, Roland Baas, Maarten van Dijk, Rick Dekker, Ian van Otterlo (67’ Oussama Siali), Mike Ahrens, Zico Soree (76’ Yannick Bouw), Benjamin Roemeon.
Opstelling Harkemase Boys: Fariz Mesud, Jort Postma, Pim Betzema, Jesse Vermaning, Demo Koida, Stefan Deuling (88’ Gerben Julens), Mart Dijkstra, Thomas Prinsen (75’ Gerald Postma), Mees Gootjes, Kian Visser, Joris Adams.