Door Harry Schipper – Honden en katten die met de grote stroom vluchtelingen uit Oekraïne meekomen zijn mogelijk besmet met de – óók voor mensen - dodelijke infectieziekte rabiës ofwel hondsdolheid.
Het virus is weliswaar niet zo besmettelijk als corona, maar kan via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier worden overgedragen op mensen en leidt onbehandeld tot de dood.Oekraïne staat al jaren bekend als een hoog-risicogebied voor wat betreft hondsdolheid
Daarvoor waarschuwt beheerder Hannah Thalen van Dierencentrum De Ark. “In Nederland komt hondsdolheid eigenlijk bijna nooit voor. De honden en katten hier zijn er dan ook niet tegen ingeënt. Nu er steeds meer huisdieren vanuit Oekraïne naar Nederland komen, neemt het risico op hondsdolheid toe”.
Volgens Thalen is er tot dusver weinig aandacht voor dit risico, ‘omdat de focus natuurlijk allereerst uitgaat naar de mensen die voor de oorlog op de vlucht zijn’. “Maar nu moet er natuurlijk wel aandacht komen voor dieren die mee de grens over komen. Ik wil niemand angst aanjagen, maar we praten hier wel over een ziekte waartegen, als je eenmaal klachten hebt - en dat kan weken later zijn - geen behandeling meer mogelijk is. En waaraan niet alleen dieren, maar ook mensen kunnen sterven”.
Omdat volgens haar niet zichtbaar is of een hond of kat wel of niet geïnfecteerd is met hondsdolheid, is het zaak dat alle honden en katten die uit Oekraïne komen, eerst bij een dierenarts tegen de virusziekte worden ingeënt. “En daarna moeten ze dertig dagen in quarantaine en dus niet in aanraking komen met andere honden en katten. Hou ze dus thuis of op het opvangadres in de bench. Laat een hond dus zeker niet bij aankomst eerst los op het hondenveld hier, want dan kan de ziekte worden overgedragen, met alle gevolgen van dien”.
Thalen heeft over de kwestie al contact gehad met de NVWA, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. "We wilden onze dierenverzorgers laten inenten, omdat we ons dierencentrum ook open stellen voor huisdieren uit de Oekraïne. Ook honden en katten dus. Inenten kan bij de GGD werd ons gezegd. Aanvankelijk zeiden ze daar dat we over twee weken terecht konden. Maar dat is voor ons natuurlijk dan te laat. Gelukkig kon het eerder en hebben inmiddels een aantal medewerkers al hun eerste inenting gehad. Uiteraard worden ze door ons daartoe niet verplicht, maar het is voor hun eigen veiligheid natuurlijk heel belangrijk dat ze het wel hebben gedaan”.
Dierencentrum De Ark heeft aan alle negen gemeenten waarvoor het opvang van dieren verzorgt, laten weten dat het ook huisdieren uit Oekraïne wil opnemen. Tot op dit moment is van dat aanbod nog geen gebruik gemaakt. Wel heeft De Ark al een stuk of wat benches beschikbaar gesteld aan vluchtelingen met een huisdier die bij gastgezinnen worden opgevangen. “Want het is, zeker voor honden, natuurlijk altijd beter als ze bij hun gezin kunnen blijven. Een kennel vindt lang niet elke hond leuk. Voor katten maakt dat minder uit. Voor deze dieren hebben we hier ook een grote opvangruimte waar ze zich meestal heel snel thuis voelen”.
Hannah Thalen: “Voor het opvangen van huisdieren staat De Ark dag en nacht klaar. We kunnen ze zelfs ophalen. Daarvoor werken we samen met de Dierenambulance, die dit verzorgt”.