De grootste verschillen en overeenkomsten tussen Native App en Progressive Web App (PWA)

Je hebt het idee opgevat om een App te laten ontwikkelen. Want online surfen, informatie inwinnen, en kopen, het gebeurt allemaal mobiel.

Met een responsive website of webshop kom je al een heel eind. Maar een App in de App Store, dat moet jij ook. Je gaat op zoek, laat je informeren en je komt er al snel achter dat een app laten ontwikkelen wat meer om het lijf heeft.

"Een app ontwikkelen voor iOS en Android; twee keer kosten maken."

Neem bijvoorbeeld de platforms. Voor zowel iOS als Android Playstore is een compleet eigen ontwikkeltraject nodig. Dat betekent twee keer de kosten. Plus de updates. Dat maakt dat de kosten al snel de pan uit reizen. Het idee voor de app belandt vaak snel weer in de ijskast. In deze blog nemen we je mee langs de overeenkomsten en de verschillen van de Native App en de PWA.

De native App
De native App, kortweg 'app', is een algemeen bekend fenomeen. Een programma dat je download en installeert op je mobiele telefoon (of tablet) en helemaal is ingericht op de afmetingen van dat scherm. "Download even de app", je hoort het overal om je heen. Iedereen weet ook direct waar je moet zijn. Hoe een app te gebruiken is gemeengoed en ook waar de app te vinden is op je telefoon (de bekende tegels op het homescherm).

Maar het betekent ook dat er ruimte op je telefoon gevraagd wordt. De Tinder app kost bijvoorbeeld 30MB ruimte.

De PWA
De PWA is een variant op de bekende app, maar gebaseerd op websitetechnieken. Een PWA benader je dus ook via je (internet)browser. Dat betekent dat de PWA geïndexeerd wordt in de zoekmachines (zoals Google) en kan worden beheerd als een website (bijvoorbeeld doormiddel van een CMS). Alles in de PWA wordt weergegeven als in een native app, met dezelfde functionaliteiten (hieronder meer daarover). Hoewel nog wat minder bekend en nog niet zo doorgewinterd als de native apps, hebben PWA’s wel degelijk toekomst. 

De overeenkomsten

Er zijn veel overeenkomsten tussen de native App en de PWA. De belangrijkste op een rijtje: 
  • Het gebruik van de camera op de mobiele telefoon
  • Het gebruik van de microfoon
  • Toe te voegen aan het beginscherm van het device
  • Realtime communicatie (chat of video)
  • Het kunnen betalen via de bekende systemen
  • Push-notificaties sturen (op Android)
  • Offline gebruik
  • Locatie bepaling
  • Inzetten giroscoop en bewegingssensoren
  • Spraakherkenning
Bekijk alle overeenkomsten

Het verschil tussen App en PWA

Progessive Web App Native App
Niet platform afhankelijk (1 x ontwikkelen Ontwikkeling noodzakelijk voor meerdere platforms (in ieder geval iOS en Android)
Onderhoud van 1 systeem Onderhoud van meerdere systemen
Niet afhankelijk van updates van iOS App Store of Android Play Store Updates van platforms maken updates van applicaties noodzakelijk
Indexeerbaar in de zoekmachines Niet indexeerbaar
Niet beschikbaar in stores Te downloaden in iOS App Store en Android Playstore
Vraagt nauwelijks ruimte op device Downloaden noodzakelijk
Onbekend bij het publiek Ingebed in publieksgebruik
Eenvoudig te ontwikkelen Complex en duur
Onafhankelijk Afhankelijk van partijen als Apple en Google
Heeft een eigen url die te delen is Kan alleen via App Store of Play Store worden gevonden of via QR-code worden gescand
Beveiligd via https Beveiliging op basis van Store
Een programmeertaal benodigd Meerdere programmeertalen benodigd
Na invullen van het adres of aantikken van een Google zoekresultaat direct starten Zoeken, accorderen en downloaden kost tijd

De toekomst

Betekent dit dan het einde van de Native App en is een nieuwe tijd aangebroken? Zo’n vaart zal het niet lopen. Het publiek is gewend aan Apps en het voelt/is vertrouwd. En heb je zelf al enorm geïnvesteerd in native Apps, dan snappen we dat je niet zomaar overstapt. Maar lees de blogs erop na en hoor de kenners erover, er is een gemeenschappelijke boodschap: de giganten kunnen er niet meer omheen. Ook Apple is inmiddels overstag en biedt steeds meer functionaliteit aan. Een enorme kans dus om je ambities op mobiel gebied te verwezenlijken!

OrangeTalent

Adresgegevens

Jagerserf 24
3851 SM Ermelo

Telefoon

T. 0341 - 561341

Openingstijden

Ma 8.30 - 17.30 uur
Di 8.30 - 17.30 uur
Wo 8.30 - 17.30 uur
Do 8.30 - 17.30 uur
Vr 8.30 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info