Conclusie Miljoenontbijt: de IB-ondernemer is dit jaar het meest de klos

Door Marco Jansen - De dag na Prinsjesdag komen de Bedrijvenkring Harderwijk, Ermelo en Bedrijfskring Zeewolde volgens traditie samen om zich te laten informeren over de Miljoenennota en de gevolgen daarvan voor ondernemers. 

Het grootste deel van de circa 100 aanmeldingen genoot om 7.00 uur van een uitgebreid ontbijt bij het Bouw & Infra Park, waarna iedereen de zaal in ging voor een presentatie over de consequenties van de Miljoenennota 2024

Miljoenenontbijt BKH 2023 

Martin Klomp en Johan van Veluw van Lentink De Jonge Accountants & Adviseurs namen de belangrijkste wijzigingen door en plaatsten hier en daar een kritische noot. „De IB-ondernemer is dit jaar het meest de klos”, zo luidde hun conclusie.
 
Dat de Miljoenennota voor 2024 nogal wat voorbehouden kent, heeft te maken met het demissionaire kabinet, dat alleen voor de korte termijn voorstellen kan doen. Na de komende verkiezingen op 22 november kan de situatie weer heel anders zijn. De kans is groot dat voorstellen worden doorgeschoven.
 
De ondernemers zijn volgens Erwin Bruinink de pinpas van de overheid. Namens de organiserende Bedrijvenkring Harderwijk introduceerde hij zo de belastingadviseurs van accountantskantoor Lentink de Jonge die in drie kwartier vertelden over wat de IB-ondernemers en de directeur grootaandeelhouders de komende jaren moeten gaan betalen.

Miljoenenontbijt 2023 BKH
 
Kleinere welvaartsverschillen
Kansengelijkheid en bestaanszekerheid waren het thema van de Troonrede en de gemiddelde Nederlander wil dan ook dat de welvaart eerlijker verdeeld wordt en dat verschillen kleiner worden. Het demissionaire kabinet heeft voor de korte termijn vooral koopkrachtreparatie voor midden en lage inkomens als prioriteit.
 
Quiz
Martin Klomp vertelde over de fiscale maatregelen voor de IB-ondernemer, die inkomstenbelasting moet afdragen. O.a. de MKB winstvrijstelling gaat omlaag; dit was voor 2022 nog 14 procent, maar in 2023 mag nog maar 12,7 procent belastingvrij worden verdiend. Dit kost bij een winst van 100.000 euro netto 650 euro. Het kabinet doet dit om budgettaire redenen en om het verschil met werknemers kleiner te maken. Dit waren de twee goede antwoorden die je je bij de interactieve quiz met je telefoon kon geven. Ruim 75 aanwezigen deden hier aan mee. Louis van Dooren werd de winnaar en kreeg een fles wijn.

Winnaar quiz miljoenenontbijt BKH 2023
 
De zelfstandigenaftrek wordt verder afgebouwd van 5030 naar 3750 euro, dit kost op jaarbasis netto 500 euro. Conclusie van Martin is dat de echte IB ondernemer de lasten betaalt van de schijnzelfstandigen, zoals maaltijdbezorgers, die eigenlijk in dienst zijn maar overheidsfaciliteiten claimen. Hij verwacht niet dat schijnzelfstandigheid de komende twee jaar wordt aangepakt.
 
Voor directeur grootaandeelhouders (DGA’s) verandert er qua vennootschapsbelasting niet zoveel: de tarieven in schijf 1 en 2 (19 en 25,8 procent) blijven gelijk. ANBI giften worden niet meer aftrekbaar van de vennootschapsbelasting, sponsoring en reclame nog wel. Je moet jezelf evenveel salaris gaan uitkeren als een werknemer die ongeveer hetzelfde werk doet, dit was 75 procent.
 
Martin en Johan concludeerden dat de belastingdruk voor een DGA met een BV hoger ligt dan voor een IB-ondernemer, gelet op de tarieven, maar als je een onderneming gaat verkopen kan dat fiscaal voordeliger zijn, omdat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen als een pand in een BV staat, terwijl dit bij een privépersoon wel moet.
 
De belastingadviseurs stelden nog enkele quizvragen om met voorbeelden de antwoorden te verduidelijken. Ze waren kritisch op de belastingtarieven voor IB-aangifte. Het tarief in schijf 1 en het toptarief waren 36,93 en 49,5 procent en worden 36,97 en 49,5 procent. De inflatiecorrectie zou 9,9 procent moeten zijn, maar er wordt maar voor 3,5 procent geïndexeerd. Ondernemers en veel verdienende werknemers gaan hier aan meebetalen. Door de afbouw van afbeidskorting (6,65 procent) en heffingskorting (6,51 procent) komt Caroline uit het voorbeeld, die bruto 45.000 euro verdient, van een koude kermis thuis. Zij gaat 50,13% betalen over haar laatste euro; dat ligt zelfs boven het toptarief. Het enige goede nieuws dat de belastingadviseurs kunnen vertellen, is dat je fiscaal nu meer mag afstorten als je nog geen pensioen hebt opgebouwd: de jaarruimte wordt verhoogd van 13,3 naar 30 procent.
 
De onbelaste kilometervergoeding gaat omhoog van 21 naar 23 cent, de ov-kaart kan onbelast vergoed worden aan werknemers en de vrijstelling voor elektrische auto’s blijft intact.
 
De fiscalisten haalden ook nog de soap rondom de vermogensbelasting aan. Bij het kerstarrest van 2021 werd door het Europese recht gesteld dat het Nederlands stelsel van fictief rendement niet kan omdat het echte rendement niet wordt meegenomen. Nu wordt weliswaar naar werkelijke vermogensbestanddelen gekeken, maar nog steeds met fictieve rendementen gerekend. Het stelsel van box 3 waarbij uitgangspunt is dat de werkelijke inkomsten worden belast, zal pas vanaf 2027 ingaan, verwachten Johan en Martin.
 
Zij concluderen dat de IB ondernemer dit jaar het meest de klos is, waar dit vorig jaar de directeur grootaandeelhouder was. Op korte termijn moet de veelverdiener het meest betalen. „Maar als er volgend jaar een nieuw kabinet is, kan de wereld er heel anders uitzien.”