COA huurt hotelkamers voor opvang zestig asielzoekers

​Burgemeester Lambooij van Putten kreeg donderdag 12 september vanuit het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) telefonisch de vraag voorgelegd of een groep van ongeveer zestig asielzoekers opgevangen kan worden in het Postiljon Hotel Veluwemeer.

De samenstelling van de groep is onbekend en het gaat om een tijdelijk verblijf tot, in principe, de jaarwisseling

Na consultatie van de collegeleden is aan het COA gemeld dat met hun verzoek wordt ingestemd. De gemeente Putten vult hiermee ten dele haar taakstelling voor de Spreidingswet in. Omdat de opvang niet past binnen de bestemming, moet er gezorgd worden voor een planologische titel. Dit betreft een collegebevoegdheid.

Het COA is bevoegd om hotelkamers zonder overleg te huren voor de opvang van asielzoekers. “Als college waarderen we het dat het COA voorafgaand met het college afstemming heeft gezocht”, staat te lezen in de raadsinformatiebrief die door het college is rondgestuurd naar alle gemeenteraadsleden.

Noodopvang
De opvang in het Postiljon Hotel Veluwemeer is de verantwoordelijkheid van het COA. Dit betekent dat het COA alle begeleiding op zich neemt.

Het college verwacht dat de groep asielzoekers op zeer korte termijn in het Postiljon Hotel Veluwemeer gehuisvest wordt. Mogelijk zelfs dit weekend al. Hoewel de communicatie via het COA verloopt informeert de gemeente Putten de direct omliggende partijen persoonlijk over de komst van de asielzoekers. In de komende weken gaat het college in gesprek met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers over de aanvraag van de vergunningen.