Ben je langdurig ziek? Beëindig dan snel je slapend dienstverband!

Ben je langer dan 2 jaar ziek? Dan kan het zijn dat je werkgever jouw arbeidscontract als zogenoemd ‘slapend dienstverband’ laat bestaan. Dat is voor de werkgever gunstig.

Het bedrijf hoeft iemand die 104 weken of langer ziek is, geen loon meer te betalen. En omdat het dienstverband blijft, ook geen speciale ontslagvergoeding. Deze ontslagvergoeding wordt ook wel transitievergoeding genoemd.

Slapend dienstverband
Slapende dienstverbanden bij ziektes zijn lange tijd gebruikelijk geweest. De Advocaat-Generaal, die hierover een advies aan de Hoge Raad moest geven, heeft anders geadviseerd. Uitgangspunt in dit advies is dat werkgevers wel verplicht kunnen worden tot een beëindiging van het dienstverband bij een ziekte langer dan 104 weken. De verwachting is dat dit advies overgenomen gaat worden.

Gelden deze situaties voor jou?

In deze situaties is het gunstig om voor 1 januari 2020 het dienstverband te laten eindigen:
  • Je hebt een dienstverband van langer dan 10 jaar (voor 1 januari 2020)
  • Je bent ouder dan 50 jaar 
  • Je bereikt op korte termijn de AOW-leeftijd (na de pensioendatum is geen transitievergoeding meer verschuldigd).

Rechtsbijstand

Doet een van bovengenoemde situaties zich voor, neem dan spoedig contact met ons op.  Dit kan zowel voor klanten als niet-klanten.
  • Ben je verzekerd voor rechtsbijstand (module werk & inkomen)?  Dan bekijken wij wat we voor je kunnen betekenen. 
  • Ben je niet verzekerd voor rechtsbijstand of heb je geen module Werk & Inkomen?  Dan is Rechtshulp On Demand wellicht iets voor jou.

De transitievergoeding wordt per 1 januari 2020 lager

Tot 1 januari 2020 geldt er een speciale regeling voor werknemers die een dienstverband langer dan 10 jaar hebben en met name voor werknemers van 50 jaar en ouder. Door het wijzigen van deze regeling zullen de transitievergoedingen voor deze medewerkers na 1 januari 2020 lager zijn dan nu. Reden genoeg dus om op korte termijn actie te ondernemen.

Ben je werkgever?

Misschien denk je dat het veel geld gaat kosten als je nog voor 1 januari 2020 de contracten van werknemers met een slapend dienstverband moet beëindigen. Toch hoeft dit niet zo te zijn. De Wet Compensatieregeling Transitievergoeding biedt jou de mogelijkheid om de verschuldigde transitievergoeding terug te krijgen van het UWV. Dat kan vanaf 1 april 2020 met terugwerkende kracht, dus je financiert het bedrag wel eerst voor.