Op de vernieuwde baan bij atletiekvereniging Athlos in Harderwijk wordt op 27, 28 en 29 mei het NK masters gehouden. De top van de Nederlandse master atletiek - 35 jaar en ouder - strijdt drie dagen om de prijzen.
Ook leden van Athlos doen mee een de wedstrijden op hun thuisbasis.Wie afgelopen zomer voor de televisie zat voor de Olympische Spelen in Japan kan op het Athlosterrein de atleten met eigen ogen bezig zien. Van explosieve sprints tot de 10 kilometer en van steeple chase tot kogelslingeren en polsstokhoogspringen
,,Wat gaaf om te zien hoe oudere atleten, in een ontspannen sfeer maar zeker niet minder fanatiek, proberen een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten’’, zegt Martin Goedhart, atleet en jeugdtrainer op de website van Athlos. ,,Ieder in zijn/haar eigen leeftijdscategorie. Atleten van net 35 die opmerken dat ze weer eens de jongste zijn. Mannen en dames van middelbare leeftijd die blij zijn met een persoonlijk record. En natuurlijk de heren en dames die de pensioenleeftijd (al lang) zijn gepasseerd en nog steeds in staat zijn de atletiekonderdelen uit te voeren. Ja, ook zij balen als het een keer niet helemaal lukt.’’
Ervaring met nationale kampioenschappen hebben ze al aan de Strokel met drie keer het NK Cross en de Werpvijfkamp. Het NK masters was nog een grote wens en na een grote renovatie van de baan en de nodige aanpassingen om aan de eisen te voldoen kreeg Athlos het kampioenschap van mei 2022 toegewezen door de Koninklijke Atletiek Unie.
Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang om alles goed te laten verlopen. De vereniging werkt daarbij nauw samen met de gemeente en de KNAU. Naar verwachting komen voor het NK zo'n 550 masters (atleten vanaf 35 jaar) vanuit het hele land naar Harderwijk.
Het evenement wordt vrijdag 27 mei geopend door de nieuwe sportwethouder, van wie de naam nu nog niet bekend is.
,,Alles wat je op de Olympische Spelen ziet kun je hier straks ook van dichtbij bekijken en meemaken'', zegt Marcel Celie van het organiserend comité. Nagenoeg alle atletiekonderdelen komen aan bod. ,,En dat is best spectaculair om te zien.''
Neem het polsstookhoogspringen, waarbij de atleten zichzelf metershoog door de lucht zwiepen, het kogelslingeren en het snelwandelen. Ook de estafette over verschillende afstanden - waarbij Nederland sterk naar voren kwam in Japan - is een spannend onderdeel. In de sprintonderdelen knallen de atleten uit de startblokken en bij de lange afstanden - vijf en tien kilometer - komt het aan op volhouden en goed verdelen van de krachten.
Het is allemaal van dichtbij te volgen voor de duizenden bezoekers die per dag worden verwacht. Zij kunnen tussendoor ook terecht bij informatiestands en verkoopkramen met kleding, schoenen en andere atletiekproducten.
Athlos krijgt voor de organisatie van het NK masters en het opzetten van een aantrekkelijk programma steun en medewerking van bedrijven en sponsors. Er is volgens Celie nog ruimte voor bedrijven om zich aan te sluiten.
Voor een goed verloop van de drie dagen van het evenement is de organisatie ook afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Daar zijn nog wel flink wat mensen voor nodig, aldus Celie. ,,Iedereen is welkom. Mensen kunnen aangeven wanneer ze kunnen en wat ze zouden willen doen.’’ Plus de kledingmaat, want er zijn shirts voor de vrijwilligers, voegt hij daar aan toe.
Alle informatie is te vinden op de website nkatletiekmasters.nl.
(Foto's Athlos Harderwijk)