Inwoners van de gemeente Ermelo scheiden hun afval steeds beter. Dit blijkt uit de resultaten van een sorteeranalyse. In 2022 was er gemiddeld 93 kilo restafval per inwoner. Een jaar eerder was dat nog 107 kilo.
Wethouder Ronald van Veen is blij met deze resultaten: ‘Ik ben trots op onze inwoners, met elkaar hebben we deze mooie resultaten behaald!’Complimenten
De helft van het restafval is ander afval
Ongeveer de helft van de gemiddelde restafvalcontainer bestaat toch nog uit ander afval. De ene helft van de container is plastic en echt restafval, zoals luiers en kattenbakvulling. Plastic verpakkingen horen bij het restafval. Dit wordt er via nascheiding uitgehaald bij de afvalverwerker. De andere helft van de restafvalcontainer bestaat uit waardevolle grondstoffen, zoals groente- en fruitafval, etensresten, kleding en papier.
Veel etensresten in het restafval
Er zitten vooral veel etensresten in de restafvalcontainer: per inwoner belandt bijna 44 kilo aan groen afval bij het restafval. Gelukkig komt bijna al het tuinafval wel in de groene container terecht.
Ook wethouder Ronald van Veen heeft het scheiden van afval in zijn dagelijkse routine opgenomen: ‘Ik ben er nu aan gewend om etensresten en de schillen van groente en fruit meteen in de GFT container te gooien. Het valt me op dat ik daardoor minder restafval heb. En dat merk je aan de jaarlijkse aanslag’.
Kapotte jeans
Ook belandt er per inwoner 5 kilo textiel en kleding in de restafvalcontainer. Terwijl kleding en textiel goed gerecycled kunnen worden als het in de textielcontainer terechtkomt. Van kapotte jeans kan bijvoorbeeld isolatiemateriaal gemaakt worden. Vrijwel al het textiel en kleding mag in de textielcontainer, als het maar droog is en het niet onder de olie- of verfvlekken zit.
Sorteeranalyse
Jaarlijks wordt er in de gemeente een sorteeranalyse gehouden door een onderzoeksbureau, waarbij een steekproef wordt gemaakt van het restafval en gft afval.