Kun je niet wachten om weer het water op te gaan met je zeilboot, motorboot of sloep? Dan is het goed om voor vertrek weer even stil te staan bij de belangrijkste spelregels en voorschriften op het water. Even een opfrisser, zodat je vervelende ongelukken of schade voorkomt!
Wat stuurboord en bakboord is hoeven we je natuurlijk niet meer te vertellen. Maar hoe zat het ook al weer met de voorrangsregels op het water?De belangrijkste voorrangsregels op het water
- Een motorboot van stuurboord gaat voor een motorboot van bakboord.
- Een zeilboot gaat voor een motorboot, behalve als de motorboot al zoveel mogelijk stuurboord houdt. Hij heeft dan ‘recht van de weg’ en de zeilboot moet wijken.
- Grote schepen (langer dan 20 meter) gaan altijd voor kleine boten.
Vanzelfsprekend houd je je aan de voorrangsregels. Maar daarnaast is het ook belangrijk om alert te blijven en te anticiperen:Zo voorkom je ongevallen
- Zorg voor goed zicht rondom de boot en zorg dat anderen jou kunnen zien.
- Verander niet plotseling van koers, minder tijdig vaart en kijk regelmatig achterom.
- Laveer niet op drukke vaarroutes en voer altijd de juiste navigatieverlichting.
- Voor de veiligheid kun je het beste zoveel mogelijk stuurboordwal houden.
Is je boot langer dan 15 meter of gaat de boot sneller dan 20 km/uur heb je een Klein Vaarbewijs nodig. Dit geldt dus ook voor waterscooters en jetski’s. Is je boot tussen de 25 en 40 meter lang dan heb je een Groot Pleziervaartbewijs nodig.
Veel watersportliefhebbers halen het Klein Vaarbewijs ook als dat niet hoeft. Het is handig voor algemene kennis over relevante wetten, regels en veiligheidsmaatregelen. Ga je met de boot de grens over? Lees je dan even in over regels en voorschriften over varen in het buitenland.
Veiligheid aan boord
Het is goed om je voor te bereiden op onverwachte en mogelijk gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld het weer dat plotseling omslaat. Zorg daarom voor reddingsvesten voor alle opvarenden en trek deze op tijd aan. Zorg er ook voor dat er een veiligheidslijn, vuurpijlen en een marifoon aan boord zijn.
Gezellig aan de wijn of het bier? Drink alleen alcohol aan boord als je niet meer gaat varen. Als schipper mag je namelijk niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben.
Controleer je bootverzekering
Het begin van het vaarseizoen is een goed moment om je verzekering te checken. Immers als je boot of de inboedel aan boord beschadigd raken, of als een andere boot schade heeft door jouw schuld kan dat flink in de papieren lopen.
Met de bootverzekering van Univé kun je zelf de dekking kiezen die je nodig hebt. Standaard WA of een uitgebreidere dekking voor diefstal of beschadiging. Ook pechhulp boot, rechtshulp en ongevallendekking zijn te verzekeren. Je kiest ook zelf of je de boot alleen in Nederland verzekert of in Europa, op de binnenwateren of inclusief de Europese zeeën. Zo ga je met een gerust gevoel het water op!