Johan Foppen zegt vaarwel als hardlooptrainer bij Athlos

Door Marco Jansen - Na 23 jaar vindt Johan Foppen het welletjes als hardlooptrainer van Athlos. Hij wordt deze maand 78 jaar en het is voor hem ‘mooi genoeg geweest’. “Mensen die op deze leeftijd nog hardlopen, maak je niet zoveel mee.”

Hij zegt zelf blij te zijn met de beslissing, die enkele keren is uitgesteld, maar om hem heen vinden de leden van Athlos het vooral erg jammer

Dat bleek ook wel toen ze op vrijdag 30 augustus allemaal een kaart hadden geschreven met een persoonlijke boodschap. Als cadeau van de loopgroep ontving hij een geldbedrag waarvan hij meerdere keren uit eten kan. Op zijn beurt trakteerde Johan zijn groep op 23 augustus op een lunch op het terrein van Ymca in Hulshorst na een training bij de Hierdense Beek. “Ik heb de hele groep uitgenodigd en ze bedankt met een lunch. Ze vinden het jammer dat ik stop en wensen mij het allerbeste. Dat is voor mij leuk en positief. Ik merk dat mensen het sociale aspect ontzettend waarderen en de aandacht die ik voor ze heb. Ik ga altijd achteraan lopen en dan zie ik aan de houding hoe ze lopen of er wat is. Bijvoorbeeld een blessure of iemand zit niet goed in zijn vel. Daar gaf ik dan extra aandacht aan.”

Johan Foppen Athlos trainer
(Foto Annegreeth Hamstra)
 
Looptraining en sociaal aspect
Johan is trainer van loopgroep LA4, de lange afstandsgroep niveau 4. “In mijn groep zit de oude garde; de meesten werken niet meer. Dat geeft ook voldoening. Deze mensen komen voor 50% om te lopen en voor 50% om het sociale aspect. Ze kunnen nog wel fanatiek zijn, maar het gaat niet meer om de prestatie. De oudste in deze groep is 82 jaar en de jongste is eind 50. Het merendeel is 65-70 jaar”, vertelt Johan.

Op papier heeft hij een groep van 35 lopers, gemiddeld zijn er tussen de 10 à 20, afhankelijk van het soort training. Elke maand maakt hij een verdeling. “Ik geef verschillende trainingen, drie keer in de week. Een snellere training op de baan, dan oefen je ook de looptechniek. Bij een heuvel- en zandtraining op het Beekhuizerzand gaat het om kracht. Bij de zwerftocht gaan we door het bos zwerven, over de zwijnenpaadjes, en komen we veel wild tegen, waaronder herten en wilde zwijnen. Dan gaan we lange tempo’s en korte explosieve tempo’s lopen. Als laatste doen we een vaartspel, het Zweedse woord is fartlek. Je loopt in het bos, ziet een heuvel die je kunt gebruiken om er tegenop te lopen, of je gebruikt bomen om wisseltempo’s te lopen. Een training duurt ongeveer anderhalf uur; dan lopen we inclusief warming-up en cooling-down tussen de 10 en 13 kilometer. We beginnen om 9.00 uur en na afloop drinken we altijd koffie en praten we even na. Weer of geen weer, mensen kwamen trouw en de opkomst was altijd hoog.”

Loopgroep Johan Foppen Athlos
Johan Foppen met een deel van zijn loopgroep. (foto: Marco Jansen)

Zelf was Johan vroeger wedstrijdloper, al begon hij daar pas op latere leeftijd mee. “Ik was 33 of 34 en ik werd een lange afstandloper. Mijn snelste marathon als veteraan ging in 2 uur 41. Op de 25 kilometer liep ik 1.28 en op de 20 kilometer 1.09. Als ik een wedstrijd liep, was het de dood of de gladiolen. Iedereen mocht van me winnen, maar ze moesten er wel wat voor doen. Toen ik nog wedstrijden liep, moest ik er niet aan denken om trainer te worden.”
 
2.900 trainingen
Het liep anders. Jacob Haklander, die met startersgroepen was begonnen, had op zaterdag 50 mensen en vroeg of Johan mee wilde helpen bij de begeleiding. Toen er rond de jaarwisseling van 2001 een vervolg moest komen op de starterstraining, is Johan met de trainingen begonnen. 23 jaar lang gaf hij drie keer in de week looptraining. “In het begin waren het alleen mannen, later kwamen er ook vrouwen bij en nu is het half om half. Ik ben begonnen bij niveau 4 en daarna trainde ik lange tijd niveau 2 en 3 en ben nu weer gezakt naar niveau 4. Ik heb vanaf het begin schema’s opgeschreven en weet precies wat we hebben gedaan. In 23 jaar heb ik zo’n 2.900 trainingen gegeven; drie keer per week, het hele jaar door. Opgeteld heb ik zo’n 30.000 deelnemers gehad, want het was boven de 1.000 per jaar. Naast de hardloopcursussen heeft Johan zich ook op medisch niveau geschoold. “Ik heb ook cursussen gedaan in anatomie en fysiologie, zodat ik mensen aanwijzingen kan geven zodat ze technisch goed lopen.”
 
Eind vorig jaar heeft Johan besloten dat dit jaar zijn laatste zou zijn. Na die bekendmaking heeft hij wat data genoemd, maar die werden een paar keer uitgesteld. “Omdat ik Athlos de mogelijkheid wilde geven een andere trainer te zoeken, heb ik het op tijd aangegeven. Maar er is nog geen opvolger beschikbaar, daarom ben ik tot 1 september doorgegaan. Ik wilde de groep en de vereniging ook niet in de steek laten. De komende maanden val ik nog in als er problemen zijn en ze iemand tekortkomen. Structureel ga ik het niet meer doen, en vanaf 1 januari stop ik er helemaal mee.” 

Johan Foppen trainer Athlos
(foto Annegreeth Hamstra)