MORDHUS

Kunstwerk  :  MORDHUS
Kunstenaar  : Grootendorst & van den Berg ism Marien Dorleijn
Locatie  : Garderenseweg Ermelo
Geplaatst  : 2011

Kunstwerk MORDHUS is gemaakt door Grootendorst & van den Berg ism Marien Dorleijn

Deze afbeelding is een verwijzing naar een virtueel kunstwerk. Bij het maken van dit kunstwerk is gebruik gemaakt van Toegevoegde realiteit (TR) (eng: Augmented reality). Dit is een vakgebied dat zich bezighoudt met het zo realistisch mogelijk toevoegen van computergemaakte beelden aan de bestaande werkelijkheid. Het kunstwerk is te bezichtigen op een smartphone via de Layar Reality Browser. Deze is te vinden op www.layar.com of in de Appstore van iPhone. 

Het kunstwerk is op locatie te downloaden via http://www.layar.com/layers/veluwe

Het filmpje gaat over de synchroniciteit van de dubbele moord op 18 oktober 1921 en het patent op het automatisch broodrooster in de USA, dat op diezelfde dag werd aangevraagd. 

De bedoeling van de kunstenaars was om in het Veluwse landschap een plek te vinden die - door een gebeurtenis uit het verleden -extra betekenis had gekregen. Toen ze de gemeente Ermelo als opdrachtlocatie kozen, deed een zoektocht in het krantenarchief van de Koninklijk Bibliotheek de rest. Ze ontdekten dat op de genoemde datum in een boerderij in het buurtschap Houtdorp binnen de gemeente Ermelo twee vrouwen werden vermoord: Lijsje Pater en Rikje Brouwers. Een rechtszaak van twee jaar volgt. Een Amsterdamse elektricien wordt van roofmoord beschuldigd. 

Op diezelfde dag wordt in de Verenigde Staten het patent aangevraagd op het automatische broodrooster. Charles P. Strite kreeg het patent op een broodrooster dat 'zonder menselijke interventie automatisch brood roostert'. Aldus een tekst die de kunstenaars aantroffen. 
De kunstenaars bezochten in Houtdorp de plaats van het delict, het 'Mordhus'. Een kleine boerderij aan een pad, richting bos. Een bejaarde boer op een blauwe trekker vertelt hen uitgebreid details van de moord en wijst hen tegelijkertijd op ?het smalle pad waar we allemaal op moeten zien te blijven, richting Waarheid'. (Volgens deze man is dat zó moeilijk, dat het zelfs de dominee niet lukt!) 'De verschrikkelijke gebeurtenis van 18 oktober 1921? Het staat allemaal geschreven', aldus de bejaarde boer op de trekker. 

De toevallige gelijktijdigheid van de moord in Houtdorp met de patentaanvraag in Amerika zijn in dit virtuele kunstwerk met elkaar verbonden. Beelden die verwijzen naar het onschuldige nieuws uit Amerika zijn gekoppeld aan locaties van de dramatische gebeurtenis in Ermelo. 

1. De video 'Trekker' is verbonden aan gps coördinaat N 52.24509, E 5.70865. Dit is de plek op de Garderenseweg waar de ontmoeting met de boer plaatsvond. Marien Dorleijn maakte hierover een soundtrack. Het ritme wordt bepaald door het mechaniek van een broodrooster. In beeld zien we allereerst de planeet Mercurius voor de zon verschijnen. Mercurius, de snelste planeet uit ons zonnestelsel, de boodschapper, de doorgever. Dit astronomische beeld gaat over in een microscopische opname van brood. Het eindigt, op de laatste klappen van het mechaniek, in een zonovergoten landschap. Als het mechaniek voor het laatst naar beneden wordt gedrukt, zien we een hert. Daarna krijgen we een 'rewind': alsof de tijd naar het nulpunt wordt teruggeschroefd en alles opnieuw kan gebeuren. 

2. De video 'Mordhus' is verbonden aan gps coördinaat N 52.24726, E 5.70671. Dit is het coördinaat van het Mordhus zoals het nu, 90 jaar na dato, in de volksmond nog steeds heet. Het beeld spreekt voor zich. Brood wordt geroosterd en het verbrandt: het wordt geschonden. De walmen van het brandende brood vermengen met de soundtrack. Na de aftiteling volgt een 'rewind'. Ook hier schroeft de tijd terug om vanuit NUL opnieuw te beginnen.

bron: http://www.janwieger.nl/genb.html